Majčino mlijeko – Zlatni standard prehrane dojenčadi i djece
Majčino mlijeko osigurava optimalnu prehranu dojenčeta. S pravom se majčino mlijeko smatra zlatnim standardom u prehrani dojenčadi i djece.
Majčino mlijeko sadrži specifičan i pravilno uravnotežen sastav nutritivnih tvari posebno prilagođen potrebama dojenčeta u svim fazama njegova rasta i razvoja. Hranjive tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku su lako probavljive i izrazite biološke aktivnosti.
Majčino mlijeko – Nutritivno zlato
Relativno nizak udio proteina majčinog mlijeka štiti mladi organizam od pretjeranog unosa dušika (posebice još u potpunosti nerazvijene organe kao što su bubrezi). Općenito, proteini majčinog mlijeka su jednostavnijih struktura, pa time i lakše probavljivi. Tako oni ne opterećuju probavni sustav dojenčeta.
Majčino mlijeko osigurava dojenčetu i vrlo važne izvore masti (lipida). To se posebice odnosi na esencijalne masne kiseline, zasićene masne kiseline, srednje lančane trigliceride i kolesterol. Specifičan sastav masnoća majčinog mlijeka vrlo je važan za optimalan rast i razvoj dojenčeta, posebice njegova mozga i centralnog živčanog sustava.
Majčino mlijeko sadrži relativno malen udio soli čime se ponovno zaštićuju bubrezi od pretjeranog opterećenja.
Minerali koji se nalaze u majčinom mlijeku su većinom vezani na proteine što im povećava biološku iskoristivost. Tako se primjerice od stane dojenčeta iz majčinog mlijeka iskoristi 50% željeza, a iz umjetnih formula samo 4%.
Sastav majčinog mlijeka se stalno mijenja ovisno o potrebama dojenčeta. Osim toga ono blago mijenja svoj okus i miris što omogućuje da se dojenče polako privikava na različite okuse i mirise hrane.
Posebna svojstva majčinog mlijeka također pružaju dugotrajnu zaštitu od mnogih bolesti ili pojava. To su primjerice smanjena mogućnost pojave sindroma iznenadne smrti djeteta, povećani rizik od pretilosti, tipa I i II dijabetesa te dječje leukemije, bolji psihološki i intelektualni razvoj i smanjenje rizika od nespecifičnog gastritisa.
PlanT®
Odgovori
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.