Piskavica i utjecaj na povećanje količine majčina mlijeka
Piskavica se od davnina cijenila kao visokovrijedna namirnica.
Piskavica se cijeni po svom nutritivnom sastavu, ali i zbog blagotvornog djelovanja na probavni sustav.
Zbog sastava od davnina se diljem svijeta već stoljećima tradicionalno koristi u svrhu poticanja produkcije mlijeka.
Danas je grčka piskavica najčešće spominjana i najviše proučavana biljna vrsta sa galaktogenim učinkom.
Porijeklo i sastav piskavice
Grčka piskavica je jednogodišnja biljka koja pripada skupini Leguminosae sa prirodnim staništem u Južnoj Europi i Aziji i jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe.
Danas se piskavicu najčešće koristi kao začin (curry) te u svrhu arome kod priprave javorovog sirupa. Biljka je vrlo hranjiva, sa visokim udjelom bjelančevina (po udjelu prednjače amino kiseline lizin i triptofan) i ugljikohidrata (galaktomanan), vitamina C, niacina, kalija, flavonoida (apigenin, luteolin, quercetin), saponina (disogenin) te alkaloida (trigonelin). Nalazi na G.R.A.S. listi (generally regarded as safe) od strane Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).
Utjecaj na laktaciju (povećanje količine majčina mlijeka)
Prolaktacijski učinak sjemena grčke piskavice do danas nije potpuno objašnjen no pretpostavlja se takva djelotvornost može zahvaliti djelovanjem na razini nekoliko mehanizmima.
Prvenstveno se smatra da zbog njena bogata fitoestrogenskog i saponinskog sastava (diosgenin) Grčka piskavica djeluje kao prirodan oksitocin. Oksitocin igra ključnu ulogu za otpuštanje mlijeka iz dojke.
Grčka piskavica podupire stvaranje mlijeka i time što je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina. Međutim, nije u potpunosti razjašnjeno na koji način bi to utjecalo na kvalitetu i kvantitetu majčina mlijeka.
Zbog sadržaja saponina grčka piskavica direktno utječe i na bolju proliferaciju i povećanje žljezdanog tkiva dojke čime se stvara veći prostor i površina za stvaranje dodatnih količina mlijeka. Smatra se da ovi spojevi (prvenstveno diosgenin) na jednak način kao što utječu na stimulaciju proizvodnje znoja, utječu i na po strukturi vrlo slično tkivo – tkivo dojke.
Piskavica i dojenje – Što kaže znanost?
Mnogobrojne su znanstvene i kliničke studije uključile pračenje utjecaja na doprinos u količini majčina mlijeka uz uzimanje grčke piskavice kod majki dojilja.
Studija koja je uključivala 66 majki izvještava da je 22 majki koje su tri puta dnevno pile čaj koji sadrži grčku piskavicu imalo u prosjeku signifikantno veće volumene mlijeka u usporedbi sa grupom koja je pila čaj obogaćen jabučnim ekstraktom (grupa 2) ili grupom od 22 majki koje nisu pile niti jednu vrstu čaja (grupa 3). Volumen mlijeka kod majki koje su pile čaj grčke piskavice (visoke koncentracije) bio je 88,7% veći u usporedbi sa grupom 2 te 135% veći u usporedbi sa grupom 3. Dojenčad majki koje su uzimale čaj od grčke piskavice imala su značajnije manji pad na tjelesnoj težini i ostvarivala su brži prirast u usporedbi sa dojenčadi majki koje su pripadale bilo kojoj od druge dvije skupine. Tijekom izvođenja studije nisu zamijećene nikakve štetne pojave kako kod majki, tako ni kod dojenčadi.
Druga relevantna studija uključivala je deset žena koje su uzimale grčku piskavicu u kapsuliranom obliku i to 3 puta na dan. Prosječan prirast u volumenu mlijeka nakon tjedan danja uzimanja iznosio je 250 mL na dan odnosno za 120% više od prijašnjih količina. Takav prirast je statistički značajan (P=0,004).
Brzo djelovanje
Liječnica Rima Jensen je kroz svoju praksu preporučivala grčku piskavicu ženama koje su se žalile na produkciju mlijeka. Prikupila je podatke za 1200 žena. Gotovo sve majke zabilježile su povećanje u prirastu na težini svojeg dojenčeta, a zabilježeno je i uočavanje veče količine stvaranja mlijeka i to 24 do 72 sata nakon početka uzimanja tekućeg pripravka biljke.
Kliničko – znanstveni rad koji govori u prilog galaktogenom djelovanju grčke piskavice paralelno uspoređuje djelovanje grčke piskavice i Torbanguna (Coleus amboinicus) kojeg Indonezijski narod Batakneza već stoljećima koristi u svrhu stimulacije mlijeka. Rad prikazuje prirast u prosjeku od 20% kod žena koje su uzimale 1800 mg suhog ekstrakta grčke piskavice na dan u odnosu na referentnu grupu (Moloco+B12TM tablete koje sadrže vitamin B12 i plancentni ekstrakt).
Ispitivanja o djelovanju sjemena grčke piskavice u smislu produkcije mlijeka provedena su i na životinjama. Prema istraživanjima provedenim na kozama, govedima i bizonima hranjenje grčkom piskavicom rezultiralo je povećanom prinosu u količini i kvaliteti mlijeka u usporedbi sa životinjama koje su hranjene standardnom hranom.
Piskavica – Preporuke i od mjerodavnih institucija i udruga
La Leche League International (LLLI) kao svjetski priznata i općepoznata, odgojna, nekonvencionalna i nediskriminatorska organizacija te kao neprofitno društvo, majkama dojiljama sa poteškoćama u uspostavljanju normalne produkcije mlijeka preporučuje uzimanje sjemena grčke piskavice u obliku tekućih ekstrakata ili kapsula kako bi se bolje kontrolirao ukupni dnevni unos i kako bi djelovanje bilo učinkovito (čajevi se smatraju manje učinkoviti zbog u prosjeku manje količine potencijalno djelatnih tvari). U svom vodiču „Breastfeeding Answer Book“ preporučuju uzimanje ekstrakta grčke piskavice u minimalnoj dozi od 500 mg bar tri puta kroz dan i to pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim biljnim vrstama sa potencijalno sličnim ili sinergističkim djelovanjem (ponajprije biljnu vrstu: Blaženi čkalj).
Prema kliničkom protokolu razvijenom od The Academy of Breastfeeding Medicine grčka piskavica se preporučuje u svrhu alternativne pomoći kao biljni/prirodni dodatak prehrani sa galaktogenim djelovanjem (Protocol #9). Prema protokolu se preporučuje uzimanje doze od otpilike 2000 mg na dan. Isti protokol navodi da je spomenutu dozu potrebno i povećati kod majki koje žele uspostaviti relaktaciju ili majki posvojiteljica. Dokument se poziva i na podatak o brzom učinku djelovanja (24 do 72 sata) te da su potencijalne popratne pojave uzimanja (miris znoja urina i mlijeka koji podsjeća na miris javorova sirupa te omekšana stolica majke) vrlo rijetke.
Piskavica i poticanje laktacije – Preporuke o uzimanju
Sjeme grčke piskavice se u svrhu poticanja laktacije (povećanja produkcije majčina mlijeka) preporučuje uzimati u dnevnoj količini od 2-6 ml tekućeg ekstrakta ili 1-6 g suhog ekstrakta grčke piskavice i to raspoređeno u nekoliko doza na dan.
Kako bi djelovanje bilo brže, a učinkovitost veća, tekućim pripravcima se daje prednost.
Mamine kapi i Mamine kapi tonik
„Mamine kapi“ dodatak je prehrani sačinjen od ekstrakata tri biljne vrste koje su se sa znanstvenog i tradicionalnog pogleda uporabe dokazale kao sigurne i potencijalno najdjelotvornije u smislu poticanja stvaranja majčina mlijeka – laktacije: grčka piskavica, sjeme (Trigonella foenum greacum L.), blaženi čkalj, list (Cnicus benedictus L.) te anis, sjeme (Pimpinella anisum L.).
Obzirom na spoznaje o njenom djelovanju, sjeme grčke piskavice je u proizvodu zastupljeno najvećim udjelom.
Grčka piskavica u Maminim kapima dolazi iz ekološkog uzgoja, a tehnološki postupak ekstrakcije njenih aktivnih sastojaka pomno je proučavan i praćen kako bi sastojci bili maksimalno očuvani, a time i njihova djelotvornost maksimalno iskorištena.
Tekući, bezalkoholni oblik omogućuje brže djelovanje, veću iskoristivost i lakšu upotrebljivost samog proizvoda.
Mamine kapi Tonik
Mamine kapi tonik osmišljen je za podršku dojiljama kroz dulji period, a sadrži grčku piskavicu, komorač i anis.
Odgovori