Đumbir za probavne tegobe

Đumbir za probavne tegobe

Podanak, odnosno rizom đumbira (ginger, đinđer, ingver) kultivirao se i koristio u ljekovite svrhe još u antičko doba. I to kao vrlo važan sastojak biljnih pripravaka za tretiranje katarakte, reumatizma, konstipacije, mučnina, povraćanja i ostale probavne tegobe.

Danas ga se najčešće koristi kao dodatak jelima, kao začin. Sve češće se koristi kao biljno sredstvo protiv probavnih nelagodnosti posebice mučnina i povraćanja uzrokovanih zbog pojedinih bolesti, kretanja (bolest putovanja), trudnoće ili posljedica operacijskih postupaka. Zbog svojih sposobnosti često se primjenjuje i kao prirodna pomoć kod dispepsije, nadutosti, grčeva, dijareja, te kao stomahin, u slučajevima potrebe za pojačavanjem apetita i sekrecije probavnih sokova.

Moderne terapeutske aplikacije podanka đumbira (ginger, ingver) podržane su na temelju dugotrajnosti korištenja tradicionalne i konvencionalne medicine, opsežnih fitokemijskih istraživanja, farmakoloških studija u životinja i kliničkim studijama na ljudima. Najveći broj studija, koje su bile povod tradicionalne uporabe, bavi se proučavanjem antiemetičkog (protiv mučnine i povraćanja) učinka đumbira.

Probavne tegobe i đumbir

Aktivne komponente đumbira pojačavaju djelovanje probavnih sokova i neutralizaciju kiseline. Kroz nekoliko mehanizama, đumbir pomaže poboljšanje tonusa i peristaltike probavnog sustava, pražnjenje želuca, poboljšanje lučenja želučanih sokova i enzima. Djeluje i protuupalno te smanjuje vrijeme prolaska hrane kroz organizam. Sve to ima blagotvoran učinak na pojedina stanja odnosno probavne tegobe.

Stimuliranjem procesa probavljivosti i opuštanjem mišića probavnog sustava, đumbir pomaže da hrana koju jedemo jednostavnije prođe kroz čitav sustav. Što ona jednostavnije i „glađe“ prolazi kroz probavni trakt, manje su mogućnosti fermentacije hrane u probavnom sustavu. Uslijed njih može doći do pojava kao što su pojačani vjetrovi, grčevi, mučnine, slaba probavljivost i sl. Snažno protuupalno djelovanje đumbira također pridonosi zdravlju i pravilnom funkcioniranju probave.

Kao rezultat, primjena đumbira i njegovih koncentriranih pripravaka sve više se preporučuje kao prirodna i učinkovita pomoć kod jutarnjih mučnina trudnica, mučnina uzrokovanih bolešću kretanja (putovanja), te povraćanja, grčeva u trbuhu, i tegoba probave uzrokovanih virusima i bakterijama i kod djece i odraslih.

Ovakvo djelovanje prije svega se pripisuje aktivnim sastojcima: gingerolu, shogaolu i galanolaktonima.

© www.plant.hr

Đumbir kapi

 • Đumbir kapi

  0 out of 5

  Đumbir doprinosi olakšavanju probavnih tegoba i boljem funkcioniranju probave. 

  • Jutarnje mučnine*
  • Žgaravica
  • Loša probavljivost hrane (nadutost, dispepsija)
  • Oslabljen apetit
  • Mučnine uzrokovane putovanjem / kretanjem

  Svojstva: 

  • Brzo djelovanje
  • Bez alkohola
  • Koncentrirana tekućina
  • Sirovine ekološkog podrijetla
  • Vegan-safe

  plant internet kupi

  102,89 Kn 80,00 Kn

Podijelite ovaj članak